kaizen2

Hvad er Kaizen?

Da Frankrig blev besat af nazi-tyskland i 1940, indså USA de allieredes stigende behov for militært udstyr, og med USA´s indtræden i krigen opstod et yderligere presserende behov for at omstille amerikansk industri til storproduktion af militærudstyr af allerhøjeste kvalitet, på kortest mulig tid.

For at facilitere denne omstilling skabte den amerikanske regering en række ledelseskurser, som blev kaldt Training Within Industries (TWI). Der var ikke tid til store fundamentale ændringer eller investeringer i store nye produktionsanlæg, så TWI opfordrede til at lede efter hundredvis af små ting, der kunne forbedres i eksisterende jobs med det produktionsapparat, der var tilgængeligt. Tillige at se på medarbejderen som en potentiel kilde til idéer, viden og erfaring.

Efter krigen ønskede USA at støtte genopbygningen af japansk industri, så samfundet kom på fode igen, og tilbød TWI-kurser til japanske virksomheder. I Japan var man lydhør overfor idèen om kontinuerlig forbedring, små skridt, reduktion af spild i produktionen, respekt for medarbejderen og service over for kunderne. Konceptet fik det japanske navn Kaizen, hvor Kai betyder ”god” og zen betyder ”forandring”.

Hvorfor innovation sjældent virker – og Kaizen virker

Innovation, i betydningen hurtig, drastisk og fundamental forandring eller fornyelse, kan virke udfordrende og angstprovokerende. Vi er bygget til at modstå/undgå radikal forandring.

Hvis en forandringsproces er for stejl, træder vore overlevelsesinstinkter i funktion. I den del af vor hjerne, der hedder pattedyrhjernen, der er ca. 300 millioner år gammel, findes en mandelformet struktur kaldet amygdala. Når amygdala aktiveres, kan den hjælpe os igennem en kritisk situation ved tre reaktions- muligheder: flugt, kamp eller at spille død. Denne hjælp var hensigtsmæssig i fortiden, når en sabeltiger havde fået øje på os, men uhensigtsmæssig i dag, hvis vi for eksempel er til eksamen, og ”klappen går ned” (spille død), eller til et rationaliserings- og omstruktureringsmøde på jobbet, hvor man lyst til at løbe væk (flugt).

En yngre del af vor hjerne, kaldet hjernebarken (cortex), er ca. 100 millioner år gammel og er sæde for løsningsorienteret refleksion, kreativitet, sprog, evnen til at træffe beslutninger og valg, opfindelser, idéer, videnskab, matematik og musik.

Når amygdala er aktiveret blokeres adgangen til hjernebarken, og vore handlemuligheder begrænses til overlevelsestiltag.

I dag har vi stadig brug for amygdala i fysisk farefulde situationer, problemet er, at amygdala ikke skelner mellem et muligt angreb af en sabeltiger og din chefs krav til dig om et øjeblikkeligt jobskifte.

Amygdala sanser fare, når du ændrer vaner i større målestok, eller oplever større forandringer eller omvæltninger. Amygdala opfatter rutiner for at være gode og sikre – og bittesmå skridt virker ikke farlige for amygdala, hvorfor den ikke aktiveres. Derfor virker Kaizen.